Vilosten skapar unika och personliga gravstenar, där den avlidnes intressen och livsstil kan återspeglas både genom stenens form, genom personliga detaljer och genom inskriptioner. Vi på Vilosten erbjuder ett gravvårdsalternativ där kundens tankar och idéer verkligen tas tillvara för att skapa en vacker gravplats att bearbeta sin sorg på och ett ljust minne.

Har ni en egen idé på hur ni skulle vilja utforma gravstenen? Studieresor i Danmark, Italien och Tyskland har gett oss ett brett synsätt på hur en gravsten kan formges. Kontakta oss så skapar vi gemensamt ett personligt minnesmärke utifrån er vision.

Vilosten började som en önskan att förnya våra minnesmärken

Jag startade Vilosten år 2012 för att göra det möjligt för människor att anpassa sitt minnesmärke efter det liv de levt.

Det var under en cykeltur genom Halmstad, där kylan precis hade börjat bita i kinderna, som idén till företaget uppstod. Jag cyklade förbi en kyrkogård och bestämde mig för att stanna och titta. Jag promenerade långsamt genom de olika kvarteren, tittade på gravstenarna. Jag har alltid tyckt om lugnet och stillheten på kyrkogården, hur man kan upptäcka en orts historia genom att titta på minnesstenarna efter personerna som levt där.

Det slog mig när jag gick förbi hur anonyma många gravstenar är idag, vilken förändring som skett sedan de imponerande gravmonument som restes i början av 1800-talet. Vad berodde det på, måste en gravsten se så anonym ut?

Det har tidigare funnits lagkrav på hur en gravsten får utformas, men det är sedan 1991 tillåtet att utforma en gravsten på sitt eget unika sätt, förutsatt att gravstenen inte är stötande för besökare på kyrkogården.

Det väckte mitt intresse. Jag ville förnya gravstenarna genom att göra det möjligt för människor att anpassa sitt minnesmärke efter det liv de levt.

Vilosten har sedan starten utvecklats till ett aktivt företag i begravningsbranschen med samarbetspartners på många orter runt om i Sverige. Vi har tagit fram tre kollektioner gravstenar, anpassade för att komplettera kyrkogårdens unika miljö och alltid med det personliga uttrycket för ögonen.

– Stina Relfsson, Grundare och VD på Vilosten